minawiden.se

Få mer gjort! (eller politisera mera)

In Övrigt, Väska on onsdag, 10 september at 21:15

Har varit veckans motto. Och som det sägs. Har man mycket att göra så får man mer gjort. Har jobbat som lärarvikarie i veckan, Matte och NO på högstadiet. Underbart roligt och verkligen trevliga barn! Men, vet ni vad en disputerad kemist tjänar som lärare? 24 300. Det som får upp hennes lön är bara år inom kommunen. (ungefär iaf..finns säkert ett och annat man kan göra) och jag undrar bara: Hur tänkte ni på kommunen när ni otänkte det där? Trodde ni att man inte har nytta av en disputerad person på ett högstadium? Då kan jag samtidigt berätta att en av eleverna räckte upp handen (på kemilektionen) och sa att deras biologilärare hävdade att människans lillfinger såsmåningom kommer tillbakabildas, och det vet man genom att titta på schimpanser som vi härstammar från som ju har lika långa fingrar. (!!!!)

Och du som läser och har läst geografi, eller samhällskunskap eller juridik och inte förstår vad som är galet i det resonemangen, ni är förlåtna…Delvis eftersom jag förstår att era lärare på högstadiet inte kanske var stort bättre.. Men att en lärare i biologi inte har förstått evolutionen. Det är ganska gravt!

Man kan förstå att en biologilärare inte kan allt. Själv skulle jag kunna läsa in pedagogik och metodik och sen få undervisa i biologi…som är ett stort ämne.. och skulle göra att jag fick undervisa om fiskar och lavar och mossor. Och någon skulle kunna få skratta åt saker jag inte vet om dessa ting.. Men allt inom biologin, fiskar, maskar, lavar, mossor, växter, fåglar och djur har också genomgått en evolution. ALLA som läser något inom biologi måste kunna basal genetik och förstå hur utvecklingen sett ut!!! 

Så jag hävdar benhårt att en disputerad lärare på högstadiet, det är filibaba! Och hon borde tjäna minst tio tusen mer per månad! Samhället skulle tjäna på att någon som verkligen är intresserad av sitt ämne får lära ut det han eller hon brinner för. För vad ser högstadieelever för stor grupp vuxna som brinner och som har övermåttan av entusiasm? Mediamänniskor förstås. Så det är klart att de allesammans vill bli tevekändisar. För vem vill inte brinna? (Och jag hävdar att det kan generera mer pengar att få fler personer per capita att bli kemister. Alltså)

Däremot. De är mina hjältar, de där lärarna som är bra!!! Och de är inte så ovanliga som man kanske tror. Men deras låga den släcks rätt effektivt i den kommunaliserade skolan. Sparskolan. Gäspskolan.

Har vi det verkligen så bra på kunskapsfronten bland befolkningen att vi inte kan tjäna reda pengar på att förbättra den? Går det bra att ha ett bottenskrap på trettio-femtio procent som vill bli något inom media och som inte vet att gener inte påverkas av ett utifrånbehov (nej, Hannes 13, vi kan inte börja leva på gräs i framtiden för att vi börjar öva och uppmuntrar alla våra avkommor att öva också) och som tror att invandrare är här för att ta våra jobb och som aldrig ifrågasätter det de får höra som står i tidningen? (liten brasklapp här för epigenetiken som är på frammarsch..ja.. alltså, det visar sig att gener kan förändras genom utifrånkommande behov…men det är rätt nytt och har iaf inte visat sig stämma på gräsätning ännu vad jag vet.. )

 

Så, som ni ser så vaknar man till liv lite varstans i huvvet när man får jobba utanför dörren i några dagar. Men, där jag började var ju att jag skulle visa upp den första A-väskan. Som får heta så efter beställarens initial. Dock inte beställaren av denna:

Beställaren av den här ville ha ett häftigt femtiotalsvaxduksförkläde omgjort till väskfoder och förlängd axelrem, därav omdöpningen. Tycker nog att resultatet blev bra, trots att det krävdes flera skarvningar. Den lilla magfickan på förklädet finns kvar invändigt. (Omgärdad av vit snedslå på bilden nedan) 

En bit på sidan och botten fick bli i svart tyg, men assymetrin blev tilltalande så den sidan går nog att ha utåt, om man gärna vill. Gillar vaxduk!

 1. Min väska är såååå fin! 🙂

 2. Underbara form på väskan och väldigt roligt med kul mönster och lugnt på utsidan, annars är det ju vanligare med tvärtom.
  Kul att se din sida. TAck för berömmet, och tack för möjligheten att hitta till dig.

 3. Håller förresten med dig om lärarna, är själv lärare. Har själv mött både de som aldrig borde satt sin fot i en skolsal och andra som är helt otroliga. Men det är tungt i dagens samhälle att vara lärare, man får lite credd, mycket jobb och inte mycket till lön. So true, men det är ju otroligt roligt ändå för det mesta och det är ju ungarna som gör livet och jobbet så spännade och roligt.

 4. Haha, när jag kommer in i lärarrummen och försöker ge lite cred till de jag har sett så blir jag nästan tårögd över vilka fina ord jag skulle vilja ösa över dem.. Lärarna själva tittar på mig som att jag är förryckt och egentligen bort lagts in! 🙂 (Ja.. jag är något översvallande.. kanske…hehe) Själv försöker jag kämpa emot lärarkallet eftersom jag ser hur de/ni kämpar för ”bara” själva uppskattningsbelöningen närapå.. men det är väl där det kommer sluta. När det blir sådan lärarbrist att någon bestämmer sig för att betala min pedagogiska/metodologiska kurs OCH ge mig betalt. Så, när helvetet fryser då! 🙂

  Kul att du hittade hit, det var som sagt roligt att ha fått kika in hos dig med!

 5. Jag har just fått fjäll lyftade från mina ögon. Blev erbjuden 97,50 i timmen som lärarvikare (”men sen tillkommer ju semesterersättning”). Efter ett samtal ändrades det till 110, men ändå. 18 480 kronor i månaden. 150 poäng på universitetet och nästan 20 års erfarenhet av vuxenundervisning. Hepp! Icke.

  Väskan är fantastisk!

 6. Botilda. Det är ju helt åt skogen! Du skulle ha tjänat minst 27, förmodligen mer.. Men. Det finns tydligen en linje i deras lönesättning. Undrar bara vad de ger de helt outbildade? Jo.. förresten. Det vet jag ju. Jobbade som personlig assistent för två år sen. Då fick jag hundra kronor i timmen före sem.ers. Utan relevant bakgrund. (genetik i all ära..men relevant för att duscha och mata en person var det inte…han ville inte ens höra mig föreläsa om Darwin!?) Och människor som behöver tas om hand om är jätteviktiga. Personer som gör det ska inte tjäna mindre än så.

  Men när man lagt ner en hel massa tid på att utbilda sig så ska det inte ta fjorton år att tjäna på det. I lönekuvertet. För det blir en för stor personlig risk med det hela då. Och precis som att jag vill lägga mina pengar på hantverksskapade saker, så vill jag lägga mina pengar på att mina barn får lära sig bra saker, av människor som har blivit belönade själva för att de lärde sig…annars, vad är incitamentet för att jobba med ”andras problem”? Ska det bara vara den personliga belöningen också?

  Jag vill få lägga mina pengar på goda lärare! Och jag anser inte att någon ska få chansen att välja där. Alla ska ha goda lärare och de ska få kosta.

  Några som kan tjäna mindre än vad de gör? Läkare. Men de ska å andra sidan inte jobba de skift de gör heller. Ingen ska operera efter att ha arbetat tolv timmar först.

 7. Kloka ord. Det finns för övrigt rätt gott om folk som pluggat mindre, kan mindre och tjänar betydligt mer. Fast inte alltid skattefinansierat, så det kanske är en annan sak.

  Självklart ska goda lärare finnas för alla. Liksom god vård och omsorg. Hur kan man tänka annorlunda?

 8. Och det var med den insikten jag hoppade av lärarhögskolan! Och jag har inte ångrat mig en enda sekund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: