minawiden.se

Kantbandstutorial

In Kantband, Tutorial on söndag, 18 maj at 9:54

]

Ett stycke kantband, eller snedslå. Det är vikt i tre delar som bilden visar. Rätsidan är nedåt mot bordet. Köpt färdigt för 6,50 kr/m. Man kan göra egna genom att klippa ett bomullstyg på snedden (i skrå) med 45 graders vinkel mot trådriktningen och sen vika och stryka, eller skaffa en kantbandsvikare som hjälper en med det sista. Det här är 20mm brett, det är den biten som ligger ned mot bordet som mäts, inte vikflärparna.

Vik ut kantbandet och lägg det räta mot räta och kant i kant med underliggande tyg. Här är det ett svart tyg som ska kantas så kontrasten är inte den bästa. Jag vill sy en osynlig söm, så jag lägger kantbandet två millimeter utanför undertyget, sen syr jag precis i vecket. Att man syr rakt här bättrar på sannolikheten att kantbandet inte veckar och drar sig sen. Jag lämnar också en bit i början av kantbandet till att fästa med när jag kommit varvet runt det som ska kantas.

Här avslutas kantningen där den påbörjades. Jag vill också att skarven ska ligga vid en skarv som finns på tyget under, så jag viker slutbiten av snedslån och täcker sen med början av snedslån och syr fast.

Därefter viks snedslån omkring tyget och man syr så nära bandet som möjligt utan att sy på det. Om tyget under är ihopsytt någonstans och har fållar som möts och alltså är extra tjockt ute vid kanten så kan man klippa ner lite där innan man viker om snedslån. För även om det är jämnt i kanten så kommer tjockleken i sig ta mer av kantbandets bredd. Här syr man alltså igenom tyget och genom ett dubbelt lager kantband.

Så här blir det färdiga resultatet. Den röda sidan är insidan.

Annons
 1. Hej
  Perfekt att jag kunde hitta instruktion för hur man syr på ett kantband! Jag har en fråga som kanske du kan hjälpa mig med. Hur skarvar man bandet på bästa sätt? Jag ska sy kantband på min brudslöj. Har testat att sy på bandet bå en bit av tyllen oh det var inget problem(sydde den dock inte med gömd kant som du gjort i tutorialen), men jag får inte tll skarven. Har för mig att man ska göra det snett på något sätt… Kanske du kan hjälpa mig med tips?

 2. Hm, ja, det är inte helt lätt att förklara i text. För jag antar att du vill veta hur man förlänger ett kantband när det ev. tar slut mitt på tyget. Men om man tittar på ett snedslåband så kommer man hitta skarvar, nästan osynliga, men de finns där. De båda bitarna snedslå som man vill skarva ihop är lagda utvikta och räta mot räta i 90 grader mot varandra. Sen är det sytt i 45 graders vinkel från hörn till hörn så att när man sen drar ut kantbandet så sitter sömmen snett tvärs över där banden är skarvade. Man får stryka isär sömmen från baksidan och klippa rent och så får man vika bandet på nytt i tre delar och ev stryka då också.

  Jag gissar att jag får ta lite foton.. =) Lycka till med brudslöja och hela bröllopet förstås!! (och äktenskapet, inte att förglömma)

 3. tack tack! nu vet jag hur jag ska göra och hur de mäter bredden 🙂

 4. […] någon anledning hade jag helt glömt bort hur man sydde i kantband här i veckan, men hittade en bra sida där det står hur man gör, för det är ju enkelt, egentligen. Men den blir svårt om man […]

 5. TACK! Den här behövde jag! Måste söka runt ifall du har liknande för t.ex. fållar och dubbelvitka fållar. Lägg gärna in på lektion.se! 😉 Lräare behöver.

 6. hej! Om man ska sy rundningar.. bara syr man på eller r det något speciellt man ska göra?

  • Menar du att lägga på kantband där formen är rund? Om det är en utåtrundning är det lite enklare, då kan man sträcka kantbandet och forma det med strykjärn eller pressa med handen så att det får rätt kurva innan man syr. Om det är en inåtrundning, som att följa insidan på ett U är det lite svårare, men görs på ungefär samma sätt. Forma kantbandet gärna innan det sys på, eller välj tekniken där man syr fast med osynlig söm som jag visar i tut:en.

 7. Var köper du ditt kantband så billigt?
  Du får gärna mejla svaret 🙂

  • Hej Elin. Jag mailar också, men för övriga intresserade: Priset har gått upp sedan jag gjorde inlägget, så nu kostar det nästan 7 kr/meter. Och förstås behöver man köpa 25 meter, och betala frakt (om man inte bor i malmö). Men från Stoff och Stil handlar jag mina kantband!

 8. […] Nu ska vi kanta, märkte nu att jag glömde ta kort på ett steg men jag lägger mitt kantband uppvikt kant i kant på den räta sidan och syr i vecket, sen viker jag över kantbandet och syr fast med zicksack. Hittade denna tut med beskrivning: https://minmina.wordpress.com/2008/05/18/kantbandstutorial/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: